Używasz PastArt?
Od czego zacząć?
Ach, tak, instrukcja obsługi. Bądźmy szczerzy, pomimo że jest to nudne, Twoje urządzenie zasługuje na chwilę uwagi. Zrób sobie kawę i zapoznaj się z instrukcją. To pomoże Ci lepiej zrozumieć, że jest to urządzenie do przygotowywania makaronu, a sposób jego przyrządzenia różni się od tego, który stosowała Twoja babcia.
Zapomnij o przepisach babci! Przygotuj makaron z urządzeniem do sporządzania makaronu.
Jeśli chcesz robić dobre makarony, postępuj zgodnie z instrukcją obsługi. Też lubię domowej roboty makaron ręcznie krojony przez mamę, ale teraz można go robić szybciej. PastArt miesza składniki i wytłacza makaron pod ciśnieniem. Nie oszukujmy się, babcie nie stosowały urządzenia do wytłaczania makaronu, ich przepisy będą się różnić.
Jak to działa?
Do głównego zbiornika wsyp mąkę, zamknij pokrywę. Włącz urządzenie. Wlej płyny zgodnie z instrukcją obsługi. Przez 3 minuty zawartość będzie się mieszać. Spokojnie! Ciasto będzie wyglądać jak kruszonka.
NIE PRZEJMUJ SIĘ! Nic nie dodawaj! Wszystko jest w porządku. Po zakończeniu etapu mieszania usłyszysz dźwięk i mieszadło zacznie się obracać w przeciwną stronę.
Teraz weź drinka! Możesz to zbyt mocno przeżyć. Rozpocznie się powolne wytłaczanie makaronu. Im cieńszy makron, tym wolniej będzie się wytłaczać. Możesz rozdzielać makaron, żeby się nie posklejał i umieścić go na ręczniku (aby nie przykleił się do stołu). Następnie przygotuj wodę i możesz gotować makaron.
Gotowe! Masz to już za sobą :-)
Na co należy uważać?
Podczas przygotowywania makaronu najważniejsze są proporcje MĄKI i WODY. Powinny one zawsze wynosić 400 g mąki i 170 g wody. Nie martw się, wszystko jest w instrukcji :-)
Jeśli chcesz dodać jajka, należy je wliczyć w ilość płynów. Czyli jajko włącznie z wodą dodawaną do mąki powinny mieć 170 g. Czy to jest jasne?
Jeżeli używasz dużych jaj w rozmiarze „L” dodaj wody do 185 gramów. Jaja nie posiadają wystarczającej ilości wody, a bez wody nic nie wyjdzie. PastArt to nie betoniarka :-)
Jakou mąkę używać?
Rodzaj mąki ma znaczenie. Najlepsza jest tortowa. Mąka semolina też jest w porządku. Trzeba tylko pamiętać, żeby była maksymalnie rozdrobniona. Użyj blendera i miksuj przez 45 sekund, ale po co komplikować jeśli można od razu kupić rozdrobnioną – np. tortową. Najlepsza do makaronów jest mąka maksymalnie gładka (drobna). Nie stosuj gruboziarnistej, razowej, bo Cię Włosi wyciągną za uszy :-)
Gdzie można znaleźć przepisy?
Podstawowe przepisy znajdziesz w instrukcji obsługi, kolejne można znaleźć klikając na niniejszy zielony tekst. Gdy znasz podstawowy przepis, możesz wymyślać własne. Będziemy zadowoleni, jeśli będziesz dzielić się z nami własnymi metodami i przepisami. Możesz dodawać przepisy na stronę, a za każde dwa nowe otrzymasz płyn do zmiękczania tkanin za darmo. TO SIĘ OPŁACA! :-)))))
Co z ciastem na babciny makaron? Też mogę je zrobić? Co ze świątecznym ciastem?
Oczywiście! Możesz przyrządzić dowolne ciasto wybierając program do wyrabiania ciasta, bez wytłaczania makaronu.
Przygotuj ciasto na rogaliki, ciastka, czy inne wypieki. Z PastArtem wyrabianie ciasta to zabawa. Twarde ciasta według przepisu babci, nie mogą być wytłaczane. Może to zapchać i uszkodzić urządzenie, a tego nie chcesz i nie będziesz próbować prawda? Wierzysz, że Franta nie żartuje!
Jak już pisaliśmy, babcie niewiele wiedziały o wytłaczaniu makaronu. To nie jest ich wina. Mamy inne czasy i nowe urządzenia.
SUPER! Masz urządzenie do wyrabiania ciasta i wytłaczania makaronu. Przekonasz się, że to naprawdę proste urządzenie. Jest podobne do najpopularniejszych urządzeń we Włoszech i sprzedających się najlepiej w Europie. Będziesz rządzić w kuchni włoskiej.
Życzę dużo zabawy. Zobaczysz, że Ty i Twoi bliscy zakochają się w świeżym makaronie. Będziesz patrzyć niechętnie na kupowany makaron. Wiem, że tak będzie. Nie ma jak samodzielnie wykonany, świeży, domowy makaron.
František Černý
Komentarze do artykułu (3)