MAI TAI – coś ekstra
W ramach wprowadzenia nowego środka zmiękczającego MAI TAI przedstawiamy kilka ciekawych informacji dotyczących drinka Mai Tai, który dał nazwę naszemu zmiękczaczaczowi.
Większość ludzi sądzi, że koktajl Mai Tai pochodzi z Hawajów, a w rzeczywistości ten tropikalny koktajl owocowy, wynaleziono w 1944 roku w Kalifornii podczas odwiedzin przyjezdnych z Tahiti.
MAI TAI jak to się zaczęło
Napój był prawdopodobnie podany po raz pierwszy w 1944 roku w Oakland, w Kalifornii w restauracji Trader Vic. Właściciel restauracji, Victor J. Bergeron, najwyraźniej wymyślił nazwę dzięki grupie przyjaciół, która przyjechał w odwiedziny z Tahiti. Jeden z tych przyjaciół (Carrie Guild) spróbował drinka i zawołał: "Maita'i roa ae", co w języku Tahitian może być tłumaczone jako "bardzo dobre", a w przenośni oznacza "najlepszy na świecie". Tak właśnie powstała nazwa tego koktajlu.
W 1953 roku Victor J. Bergeron dostał zlecenie stworzenia koktajlu dla nowego Royal Hawaiian Hotel. Victor następnie stworzył odmianę Mai Tai z dodatkiem soku ananasowego - ta odmiana nadal jest serwowana w hotelu. Koktajl zdobył popularność w latach 50. i 60., kiedy był w menu restauracji w stylu "Tiki". Jego sławę umocnił film Blue Hawaii, gdzie główną rolę grał Elvis Presley.
MAI TAI symbolem kultury TIKI
W latach 30. ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych popularna była tzw. Tiki kultura, inspirowana kulturą rdzennych Polinezyjczyków. W Stanach Zjednoczonych, zaczęły pojawiać się restauracje, bary i kluby urządzone w stylu Polinezyjskim. Miejsca te charakteryzowały się płonącymi pochodniami, liśćmi palm, wieńcami kwiatów i biustonoszami wykonanymi z kokosów.
Obecnie, podobnie jak w przeszłości Mai Tai jest synonimem Tiki kultury
Na zakończenie najlepsze PRZEPISY:
Istnieje wiele przepisów na koktajl Mai Tai. Wybraliśmy dla Was dwa podstawowe, może któryś Cię zainspiruje. Poniższe przepisy dotyczą jednej porcji.
MAI TAI Nr. 1
Składniki:
30 ml białego rumu
30 ml ciemnego rumu
15 ml Pomarańczowego Curacao
15 ml syropu migdałowego
10 ml syropu cukrowego
sok z połowy limonki
4-6 kostek lodu
Wszystkie składniki z wyjątkiem ciemnego rumu mieszamy w shakerze. Przez sito wlewamy zawartość do przygotowanych szklanek z lodem. Na końcu dolewamy ciemny rum, który rozprowadza się na górze napoju. Szkło może być ozdobiony plasterkiem ananasa i / lub pomarańczy i wśnią koktajlową nabitą na wykałaczkę. Podajemy ze słomką
MAI TAI Nr. 2
Składniki:
20 ml jasnego rumu
20 ml ciemnego rumu
10 ml amaretto
10 ml morelowej brandy
10 ml Pomarańczowego Curacao
10 ml soku z limonki
sok ananasowy
Mieszamy wszystko z wyjątkiem soku ananasowego i wlewamy do szklanek z lodem. Na końcu dolewamy sok ananasowy i podajemy ze słomką. Szklanki można ozdobić podobnie jak w pierwszym przepisie.
Smacznego i orzeźwiającego koktajlu MAI TAI życzy
Komentarze do artykułu (1)