Przygotuj lody i sorbety z VarMix

Domowe lody i sorbety
Nastały gorące dni, nic nie chłodzi lepiej niż lody. Sklepowe zamrażarki dosłownie pękają w szwach od ilości i rodzajów lodów. Problem pojawia wówczas gdy chcemy kupić coś naturalnego z małą ilością cukru. Najlepszym sposobem wydaje się samodzielne przygotowanie lodów i sorbetów w domu. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane, wystarczy garść zamrożonych owoców, trochę śmietany lub mleka odrobina cukru i możemy zabierać się za tworzenie domowych lodów.
Lody jagodowe:
• 300 g zamrożonych jagód
• 1 zamrożony, pokrojony banan
• 1 miarka śmietany lub jogurtu
• 20 g cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu VarMix, ustawiamy czas 10 s/obr. poz 5. Następnie zgarnąć ze ścian naczynia masę i dalej miksować używając łopatki czas 30 s/obr. poz 9
Podawać od razu po przygotowaniu.
Lody czekoladowo-waniliowe
• 100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki
• 50 g gorzkiego kakao
• 400 g pełnotłustego mleka
• 200 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu
• 150 g cukru
• 4 żółtka
• 1 szczypta soli
Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 8.
Dodać pozostałe składniki, gotować 8 min/90°C/obr. 2. Przelać masę do foremki (np. aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia, na co najmniej 10 godzin.
Zamrożoną masę przed pokrojeniem na kawałki (około 4 x 4 cm), włożyć na 15 minut do lodówki.
Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, rozdrobnić 15 s/obr. 9, a następnie ubijać przy pomocy łopatki 30 s/obr. 6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tą czynność z drugą połową porcji. Podawać w pucharkach, bezpośrednio po przygotowaniu.
Lekki sorbet truskawkowy
• 60 g cukru
• 300 g truskawek mrożonych
• 1 opakowania cukru waniliowego (lub laska wanilii)
• 2 białka
Cukier wsypać do naczynia miksującego, miksować 8 sek./obr.10.
Dodać 300g truskawek mrożonych i jedno opakowanie cukru waniliowego, miksować 1 min/obr. 8.
Dodać 2 białka z jajek i miksować 5sek./obr.5 mieszając łopatką przez otwór w pokrywie.
Założyć ubijak motylkowy i miksować ponownie 2 min./obr. 4.
Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Lody są bardzo lekkie, puszyste!
Zamów VarMix
WYJĄTKOWE URZĄDZENIE, NIEZBĘDNE W KAŻDEJ KUCHNI.
Wielofunkcyjny robot kuchenny VarMix, 2 lata gwarancji
W promocyjnej cenie tylko 664,90 zł za pełny zestaw. Taniej o 66% !!!
Zamów VarMix online lub przez telefon. Przesyłka GRATIS!